Lid worden

Eén jaar geleden werd in Oostende de vzw “Zeilschip Mercator” gesticht met als hoofdopdracht het beheren en uitbaten van het zeilschip Mercator.

Het voorbije jaar diende vooral om het schip en zijn specifieke kenmerken te leren kennen, te evalueren, bij te sturen en vooral om een ‘lange-termijn’ planning te ontwikkelen.

In dit opstartjaar hebben we al volgende zaken kunnen realiseren:

• nieuwe website www.zeilschip-mercator.be (1.950 bezoekers sinds begin november)
• ontwikkelen van een nieuwe huisstijl en logo
• organiseren van een fotowedstrijd over de ‘verhaling’ van de Mercator op 16 oktober ll.
• samenwerking met Toerisme Oostende om de Mercator in het toeristisch aanbod op te nemen
• organisatie van ontvangsten, recepties en incentives aan boord van het schip
• samenwerking met nieuwe partners en aanbieden van ‘sponsorpakketten’
• minstens tweemaal per maand een vermelding van onze initiatieven in de regionale, nationale of internationale media
• organisatie van een ‘open-werfdag’ met bezoek aan de Mercator

In 2009 organiseren we in het kader van de heiligverklaring van Pater Damiaan een grootse internationale tentoonstelling. Het was tenslotte de Mercator die het stoffelijk overschot van Pater Damiaan in 1936 naar België terug bracht. Ongetwijfeld zal een massa volk een bezoek aan het schip brengen en zullen we de internationale pers halen.

Mede door de steun van het Oostendse Stadsbestuur en de perfecte samenwerking met het Gewest en DAB Vloot bevindt de Mercator zich eindelijk op de scheepswerf voor hoogst dringende restauratie- en herstellingswerken. De drie masten en de boegspriet werden uit het schip verwijderd, hersteld en opnieuw geschilderd. Ondertussen werd ook het staand want en al het touwwerk vervangen. Het achterdek, dat in zeer slechte staat was, werd eveneens vernieuwd.

Het Vlaamse Gewest heeft ruim 1 miljoen euro vrijgemaakt voor deze werken, waarvoor onze dank. Wij, als uitbater, staan echter in voor het dagelijkse onderhoud van het schip, het personeel, de verzekeringen, enz. Dit kost handenvol geld.

De inkomsten van enkel de toegangsticketten zijn onvoldoende om dit alles te bekostigen. De nieuwe initiatieven, zoals hierboven opgesomd, hebben ons al een financiële duw in de rug gegeven maar dit is niet voldoende om het schip zelfbedruipend te maken.

Daarom doen we opnieuw beroep op uw steun en bijdrage en hopen dat u lid wordt (blijft) van de vzw Zeilschip Mercator. Hieronder vindt u de verschillende formules.

Stuurman (sympathiserend lid) 20 euro
Kapitein (steunend lid) 50 euro
Commandant (beschermend lid) 120 euro
Admiraal (erelid) 250 euro

 

Als lid van de vzw Zeilschip Mercator mag u op vertoon van uw lidkaart steeds gratis aan boord. Rekeningnummer vzw Zeilschip Mercator: KBC 733-0472722-71.

Word (blijf) lid van de vzw Zeilschip Mercator en help mee aan de toekomst en het behoud van dit stuk maritiem erfgoed!

ONZE PARTNERS

  • vlaanderen_logo
  • Oostende voor Anker

Webdesign by VMC Online